De belevenis

Amazone Jungle

Me Tarzan, you Jane? Ga mee op avontuur door de Amazonejungle! Kom over de brug met daaronder een vijver vol hapgrage piranha’s, baan uzelf een weg door de groene jungle, langs 12 terraria met krioelende reptielen. Van slangen en spinnen tot schorpioenen en leguanen. Krijg de kriebels!

In het tropisch regenwoud is het uitbundig groen, krioelt het van de reptielen en insecten. Bekijk de prachtige piranha’s en reptielen van heel dichtbij in het vernieuwde Zee Aquarium. In 12 fraaie terraria leven vogelspinnen, boompythons, bidsprinkhanen, grote leguanen, schorpioenen, kraaghagedissen, gekko’s, wandelende bladeren, een kameleon, een vliegend hert en nog heel veel meer…  Ga op expeditie en bekijk ze van héél dichtbij. Hoe rustig zit u in de naastgelegen koffiehoek? Met uitzicht op de kriebelreptielen in Amazonejungle?

Bij het Zee Aquarium komt u van alles te weten over hoe de piranha’s en reptielen uit het tropische regenwoud leven en wat ze eten. Want zijn piranha’s echt zo gevaarlijk als wordt gezegd? Is een piranha een zoet- of zoutwatervis? En hoe zit het met dat kleine spinnetje: is die wel zo onschuldig als hij er uit ziet? Of die slapende slang: wat gebeurt er met zijn velletje? De kraaghagedissen zijn een soort mini-dino’s: wat eten ze en hoe overleven ze in de jungle?

Naast de piranha-vijver met zo’n 40.000 liter water staat bovendien een zuiveringsinstallatie. Hier ziet u hoe het water in de vijver wordt schoongemaakt en ververst. Leuk en leerzaam!

 

Atlantische Oceaan

Onze aarde telt maar liefst vijf oceanen en bestaat voor driekwart uit water. En daarin leven de meest fantastische vissen en zeedieren. In de Atlantische Oceaan zwemmen tussen zeewier en ruige rotsen grote rovers en de meest schattige visjes. Van wrakbaarzen tot kathaaien en zeebrasems: in het Zee Aquarium in Bergen aan Zee schuimt u de oceaanbodem af op zoek naar vissen en spinkrabben.

In het Zee Aquarium vindt u een flink aantal aquaria met de meest wonderlijke zeedieren en vissen uit de Atlantische Oceaan. Het levensgrote aquarium (25.000 liter water) met rotsen en een heus scheepskanon op de bodem is het domein van echte rovers als grote wrakbaarzen, kathaaien en zeebrasems. Ook hier komt het rotsdecor terug.

Deskundigen hebben berekend dat onze oceanen bestaan uit 1,3 miljard kubieke kilometer zout water. En de oceanen zijn gemiddeld 3,7 kilometer diep! Logisch dat daar de meest fantastisch zeewezens leven.

Een bezoek aan het Zee Aquarium is leuk en leerzaam: op de digitale informatieschermen bij de aquariums staat precies te lezen wat er te zien is. En natuurlijk nog heel veel leuke en interessante weetjes…

Middellandse Zee

Droomt u van een duik- of snorkelvakantie? Naar het Great Barrier Reef, Barbados, de Malediven, Hawaï of Curacao? Maar zit dat er even niet in? Duik mee en ontdek de murenen, schorpioenvissen, kardinaalbaarsjes en nog veel meer mooie, lelijke en fascinerende vissen, dieren en anemonen uit de Middellandse Zee. Het ver-weg-vakantie-gevoel, gewoon bij het Zee Aquarium!

Vissen, zeedieren en een enorme verzameling anemonen en ongewervelden uit de Middellandse Zee zijn te bewonderen in 13 verschillende aquaria. Heel bijzonder is onze kokervormige cilinderroos: dit fraaie bloemdier komt in de natuur nagenoeg niet meer voor. In het Zee Aquarium zijn witte, groene en bruine varianten van deze zeldzame cilinderroos te bewonderen. Een unieke populatie die in veertig jaar tijd in Bergen aan Zee is ontstaan.

En wat dacht u van verschillende soorten trompet- en evervissen? Of de langoesten en rode kanariebaarzen, waarvan de kleurrijke mannetjes zijn getooid met prachtige rode kuiven… Na een bezoek aan het Zee Aquarium weet u zeker meer over deze bijzondere vissen!

Tropische Gebied

We gaan naar de haaien! Letterlijk dan! Geen angst dus, want de levensgevaarlijke haaien uit het tropisch gebied zwemmen achter speciaal veiligheidsglas. Sta oog in oog met gevaarlijke en ongevaarlijke haaien en kom in tropische sferen bij het Zee Aquarium! Duik mee langs een enorm koraalrif, langs diverse met uitsterven bedreigde soorten koraal en de allermooiste en kleurrijkste tropische vissen!

In de haaienbak met daarin 60.000 liter water zwemmen onder meer grote rifhaaien. Doe een wedstrijdje wie het langst een haai aankijkt, zonder met de ogen te knipperen! Daarnaast bestaat het tropisch deel uit verschillende aquaria en een enorme diversiteit aan felgekleurde tropische vissen. Van schattige zeepaardjes en clownsvisjes (Nemo) tot murenen, steenvissen en grote baarzen. Vind de Tropen in Bergen!

Bijzonder is ons koraalrif. Via een raam van twee bij vier meter zijn onder meer steenkoraaI en lederkoralen te zien… Wereldwijd bestaan er zo’n 4500 soorten koraal. Een flink aantal daarvan wordt met uitsterven bedreigd. Vandaar dat we reuzetrots zijn op onze eigen kweek! Het Zee Aquarium in Bergen aan Zee heeft zichzelf ten doel gesteld een deel van deze bedreigde koraalsoorten op termijn weer uit te zetten in de natuur. Zo draagt het Zee Aquarium bij aan het beheer en behoud van de natuur. Wist u trouwens dat koraal geen plantje is, maar een dier?

Noordzee

Niks leuker dan op een mooie stranddag met een visnetje of garnalennetje in de zee te zoeken naar visjes die voor onze kust leven. Als u liever droge voeten houdt, kunt u in het Zee Aquarium ook rustig rondkijken bij de Noordzee-aquaria. Hier krijgt u gegarandeerd een goed overzicht! Van diverse platvissen, schol, schar en tarbot tot kabeljauw, harders, krabben en kreeften. Hier ziet u ze allemaal!

Vissen en zeedieren uit de Noordzee zijn te zien in een enorm aquarium en in verschillende kleinere aquaria. Op de bodem van het grote aquarium ligt het wrak van een boot. Krabben, kreeften, harders, wijtingen, anemonen en zeesterren zijn hier in grote getalen aanwezig.

Schelpen uit alle windstreken

Als het heeft gestormd, ligt het Noordzeestrand vol met schelpen. In het Zee Aquarium in Bergen aan Zee vindt u schelpen uit alle windstreken. Met meer dan 7.000 verschillende soorten schelpen, is dit de grootste collectie van Nederland.  Natuurlijk kent u het scheermesje en de kokkel, maar heeft u wel eens een Gloria Maris of Cypraeida gezien? U vindt ze in het Zee Aquarium! Uiteraard zijn de schelpen voorzien van informatie, zodat u precies weet welk weekdiertje of slak bij die ene prachtige schelp hoort.

Roggenrif

Ze lijken door het water te fladderen: de roggen bewegen met hun vleugels, eh… vinnen! Hun staart bepaalt hun richting. In het Zee Aquarium in Bergen aan Zee wordt het Roggenrif bewoont door een groep roggen. Ze zien er ruw uit, maar zijn ze dat ook? Nieuwsgierig? Beweeg uw hand rustig in het water en voel zelf! Ze zijn minstens zo benieuwd naar u als u naar hen!

Onze roggen vinden het fijn om geaaid te worden. Sommige mensen beweren zelfs dat roggen zich net zo graag laten aanhalen als een huisdier. Of dat waar is, hoe ze leven, wat ze eten en allerlei bijzondere wetenswaardigheden ontdekt u bij het Roggenrif van het Zee Aquarium. Zo is een rog bijvoorbeeld geen platvis, maar een kraakbeenvis. Dus zelfs familie van de haai. Verrassend, toch? Dit en nog veel meer, ontdekt u bij het Roggenrif. Met een beetje geluk bent u er bij als een van onze verzorgers de roggen voert… Zoek een zitplekje rondom het Roggenrif, zodat u niks mist.

Lagune

Denkend aan een lagune, ziet u ongetwijfeld een parelwit strand met azuurblauw water en een helderblauwe lucht. Laat dit nu precies de sfeer zijn van de lagune bij het Zee Aquarium in Bergen aan Zee. Bij onze lagune heeft u zicht op én in het water en ziet u de meest prachtige tropische vissen. Een fraai strandje maakt de lagune compleet. In de Bergens lagune zwemmen verpleegsterhaaien, baarzen en makrelen.

Zeehondenduin

Het grootste zeehondenbassin van Nederland vindt u bij het Zee Aquarium in Bergen aan Zee! Onze zeehonden zwemmen, duiken en spelen heerlijk buiten in hun nieuwe bassin. Of ze liggen te luieren en zonnebaden op hun eigen privéduin. Via een grote, glazen wand heeft u prachtig zicht op wat ze doen. En bij mooi weer, schuift u buiten aan bij een van de picknicktafels. 

Het nieuwe buitenbassin is 75 vierkante meter groot en bevat 220.000 liter water. Het bassin is 2 meter 20 diep: ruimte genoeg om lekker te ravotten en te spelen. Via de glaswand van 2 meter lang kijkt u op én in het zeehondenbassin. Terwijl de zeehonden hun ding doen, kijkt u rustig mee.