Quiz jeugd 13-15 jaar

0%

Wat is koraal?

Correct! Wrong!

Koraal is een holtedier en bestaat uit diertjes van maar een paar millimeter die, met hun tentakelkrans wel wat lijken op een zeeanemoon. Deze diertjes, ook wel poliepen genoemd, leven vaak in kolonies. Er zijn wel 4.500 soorten. Hoeveel kun jij in onze aquaria ontdekken?

Welke vis is erg giftig om te eten?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van de stof 'tetrodotoxine', die een verlammende werking heeft. Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in Nederland bij de wet verboden. Het eten van kogelvis is in Japan heel populair. Het eten van 'fugu' wordt er gezien als een statussymbool. De vis zelf schijnt een ware delicatesse te zijn.

Waarmee zwemt een zeepaardje?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Bij het zeepaardje ontbreekt de staartvin. Zeepaardjes hebben geen schubben, maar rijen knobbels of stekels: beenringen genoemd. Hierdoor heeft een zeepaardje zowel een inwendig als uitwendig skelet en is voor veel dieren daarom te hard om op te eten. Een zeepaardje zwemt rechtop en beweegt langzaam. De rugvin wordt gebruikt voor stuwing. De borstvinnen, die erg hoog geplaatst zijn vlak achter de kieuwdeksels, worden gebruikt om te sturen. De beide ogen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen zodat niet het hele lichaam gedraaid hoeft te worden om iets te volgen.

Wat is de latijnse naam van de Gewone Zeehond?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Zeehonden of robben (Phocidae) vormen een familie van zeezoogdieren. Ze behoren tot de roofdieren (Carnivora). Zeehonden in Nederland komen het meest voor in de Waddenzee, verder onder andere in de Ooster- en Westerschelde.

Hoeveel harten heeft een octopus?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Een octopus heeft 3 harten: 1 voor het pompen van bloed door het lichaam en 2 harten om het bloed door de kieuwen rond te pompen.

Hoeveel vis soorten bestaan er ongeveer?

Correct! Wrong!

Er zijn ruim 32.000 bekende soorten vis, onderverdeeld in meer dan 500 families en er wordt met regelmaat een nieuwe soort ontdekt.

De Noordzee is niet echt helder. Hoe kan dit?

Zee A
Correct! Wrong!

Op de Noordzee komen veel rivieren met voedselrijk water uit. Hierdoor kunnen in de Noordzee algen leven. Deze algen hebben een groene kleur. In veel andere zeeën (o.a. de Middellandse zee) komt weinig voedselrijk water uit de rivieren. In deze zeeën komen dus maar weinig algen voor, waardoor het zeewater blauw is.

Wat is de wetenschappelijke naam voor water?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Een watermolecuul is een chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. De molecuulformule is H2O.

Hoeveel procent van de wereld is water?

Zee
Correct! Wrong!

Ongeveer 70% van de hele wereld bestaat uit water. De zeeën en oceanen nemen verreweg het gros in. Meer dan 94% van alle water bevindt zich daarin. 4,2% van het water bevindt zich in het grondwate. Gletsjers in de bergen bevatten 1,6% van al het water en oppervlaktewater neemt slechts 0,23% voor zijn rekening. 0,014% bevindt zich in de atmosfeer als waterdamp.

Welke temperaturen worden bereikt in de Noordzee, denk je?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

De temperaturen van het zeewater worden aan het oppervlak gemeten met een instrument aan boord van een satelliet. Deze vliegt op ruim 800 km hoogte.

Quiz jeugd 13-15 jaar
Gefeliciteerd!

Je hebt gewonnen! (Bijna) Allemaal goed! Wat leuk dat je mee hebt gedaan. Misschien is het leuk om de volgende keer een nog moeilijkere quiz te maken. In ieder geval heb je een leuke attentie verdiend. Laat deze webpagina op je scherm zien bij de uitgang en we hopen dat je de volgende keer weer mee doet!
Wat jammer!

Je hebt de vragen niet allemaal goed beantwoord. Misschien was deze quiz net een beetje te moeilijk voor je! Probeer de volgende keer een quiz te maken voor een jongere leeftijdsgroep! Hopelijk tot een volgende keer!

Share your Results: