Quiz kinderen 10-12 jaar

0%

Hoe snel kan een zeehond ongeveer zwemmen?

Zee Aquarium
Correct! Wrong!

Probeer ze maar eens bij te houden!

Van welk dier hebben we een skelet hangen bij de ingang?

Correct! Wrong!

Het skelet van de potvis is maar liefst 14,21 meter lang. Het was een mannetje van 15 jaar. Hij woog bij het moment van zijn stranding zo'n 30.000 kilo. Het skelet weegt ongeveer 2.500 kilo.

Wat is de giftigste vis ter wereld?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

En hij zwemt bij ons. Heb je 'm al gezien?

Wat is Koraal

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Koraal is een verzamelnaam voor zeediertjes van maar een paar millimeter die, met hun tentakelkrans, wel wat lijken op een zeeanemoon. Er zijn wel 4.500 soorten bekend. Het is een holtedier.

Wat hebben haaien en roggen met elkaar gemeen?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Roggen zijn de naaste familieleden van haaien. Er zijn ongeveer 450 soorten bekend. Bijna allemaal hebben ze een afgeplatte vorm met de bek en kieuwspleten aan de onderkant. De meeste roggen liggen het grootste deel van de tijd stil op de zeebodem, maar er zijn ook soorten die de hele dag in scholen rondzwemmen zoals de reusachtige manta. Net als haaien bestaat hun skelet uit kraakbeen. Iets wat roggen ook met haaien gemeen hebben is dat ze veel te lijden hebben van visserij.

Wat voor soort is onze slang?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Wurgslangen vangen de prooi door deze te besluipen en vervolgens bliksemsnel te grijpen met de kaken. Zowel de boven- als de onderkaak bevat vele naar achteren gekromde tanden die dienen om de prooi te ankeren in de bek. Vervolgens wordt het gespierde lichaam rond de prooi gedraaid, waarna deze wordt gewurgd. De prooi sterft niet doordat het lichaam wordt samengedrukt - zoals vaak wordt beweerd - maar doordat de lichaamswindingen steeds strakker worden aangetrokken na iedere uitademing van het prooidier, zodat deze uiteindelijk stikt.

Hoeveel armen heeft een octopus?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

'Octo' betekent '8' in Latijn: de taal van de oude Romeinen en 'Pus' stamt van het Griekse woord 'Podo' en dat betekent 'voet'. De achtarm leeft solitair en komt voor op (rotsige) koraalriffen, op zandbodems of op zeegrasvelden tot op diepten van 100 meter (mogelijk zelfs tot 300 meter diepte bij een bepaalde zustersoort). Het dier jaagt vooral 's nachts en leeft van schaaldieren, schelpdieren en vissen. Zelf vormt hij een prooi voor talloze dieren, waaronder zeebaarzen en murenen. Zijn schuilplaats, soms 'octopusburcht' genoemd, is vaak omgeven met stenen en schelpen, die het dier zelf bij elkaar zoekt. Het dier kan zich snel verplaatsen door water uit een pijpvormig orgaan (de sifon) te pompen. Bij dreigend gevaar ledigt hij zijn inktzak, mogelijk om achtervolgers in de war te brengen.

Welk dier hoort niet in het rijtje?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Zeehonden (Phocidae) zijn een familie van marine zoogdieren. Zij behoren tot de vleeseters(Carnivors). Zeehonden komen in Nederland zijn het meest voor in het Waddengebied. Ze horen niet thuis in het rijtje omdat de zeehond geen walvissoort is.

Wat is er speciaal aan een zeepaardje?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Het vrouwtje brengt tijdens de paring, waarbij de staarten van een koppel verstrengeld zijn, de eicellen in kleine aantallen tegelijk in de buidel, waarna het mannetje ze bevrucht met zijn zaad. Het mannetje beschermt de embryo's in de buik tot deze zelfstandig kunnen leven waarna ze de buidel verlaten.

Welk dier hoort niet in het rijtje hieronder?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

De haai is niet giftig. De Koraalduivel en Steenvis zijn allebei zeer giftig.

Quiz Jeugd 10-12 jaar
Gefeliciteerd!

Je hebt gewonnen! (Bijna) Allemaal goed! Wat leuk dat je mee hebt gedaan. Misschien is het leuk om de volgende keer een nog moeilijkere quiz te maken. In ieder geval heb je een leuke attentie verdiend. Laat deze webpagina op je scherm zien bij de uitgang en we hopen dat je de volgende keer weer mee doet!
Jammer

Je hebt de vragen niet allemaal goed beantwoord. Misschien was deze quiz net een beetje te moeilijk voor je! Probeer de volgende keer een quiz te maken voor een jongere leeftijdsgroep! Hopelijk tot een volgende keer!

Share your Results: