Quiz Gevorderden

0%

Hoeveel weegt een blauwe vinvis ongeveer?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde leeft en wordt gemiddeld ongeveer 25 meter lang en 100 ton zwaar. Ze komt voor in alle wereldzeeën en is een 'pelagische soort' die leeft op open zee. Van de blauwe vinvis is bekend dat de meeste exemplaren trektochten afleggen van duizenden kilometers: vanuit de voedselgebieden rond de polen naar de voortplantingsgebieden rond de evenaar. De blauwe vinvis is - net als alle walvissen - een roofdier. Ondanks het reusachtige lichaam leeft de vinvis vrijwel uitsluitend van kleine kreeftachtigen die nog geen tien centimeter lang worden. De volwassen exemplaren zijn zo groot, dat ze geen natuurlijke vijanden hebben. De mens heeft echter op grote schaal sinds het einde van de 19e eeuw op de vinvis gejaagd om het vlees en het vet. In 1966 werd de jacht op de blauwe vinvis verboden. Er was toen nog maar minder dan 1 procent van de oorspronkelijke populatie over. Tegenwoordig zijn er volgens schattingen zo'n 25.000 exemplaren wereldwijd.

Hoeveel liter zeewater moet je verdampen om een zoutvaatje met 100 gram zout te vullen?

Correct! Wrong!

In één liter zeewater zit gemiddeld 35 gram zout. De Noordzee bevat aan de kust van België tot Denemarken 31 gram per liter en ter hoogte van Schotland is het 35 gram per liter. Je hebt dus ongeveer 3 liter zeewater nodig om 100 gram zout te maken.

Wat zijn de losse botjes die onder het skelet van onze potvis hangen?

Correct! Wrong!

Deze twee botten zijn de overblijfselen van wat ooit bij de voorouders van de walvissen de bekkengordel was. Nu lijkt het voor de voortbeweging niet meer van belang te zijn. Bij de mannelijke dieren is de spier van de penis hier nog wel aan verbonden.

Kan een vogelspin op afstand gif afscheiden?

Bezoeker Zoovaria
Correct! Wrong!

De vogelspin heeft brandharen op zijn achterlijf. In een stress situatie kan hij deze af werpen. De haren zijn irriterend voor zijn belanger. Na iedere vervelling krijgt de spin deze haren weer terug.

Hoe noem je de wetenschap die zich bezighoudt met vissen?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Ichtyologie is de bestudering van vissen, entomologie de studie naar insecten en ornithologie bestudeert vogels

Hoe lang kan een potvis onder water blijven?

Correct! Wrong!

Een potvis beschikt over 3.000 kg bloed, waarin voldoende zuurstof kan worden opgeslagen om tot twee uur onder water te blijven.

Wat is er speciaal aan een platvis?

Correct! Wrong!

Na een aantal weken groeien de ogen van de vis naar 1 kant en gaat de vorm over van een rondvis naar een platvis.

Als een kreeft groeit ...

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Het verschalen van een kreeft duurt meestal niet langer dan een kwartier. Het dier kruipt via een krappe kier achter zijn kop uit zijn oude pantser. Als de verschaling goed is gegaan, is het pantser nog volledig intact.

Hoeveel soorten koraal bestaan er ongeveer

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Er zijn wel 4.500 soorten koraal over de wereld. Koraal is een holtedier en bestaat uit diertjes van maar een paar millimeter die, met hun tentakelkrans wel wat lijken op een zeeanemoon. Deze diertjes, ook wel poliepen genoemd, leven vaak in kolonies.

Je wordt gestoken door een Steenvis.... Wat doe je?

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Correct! Wrong!

Het gif van een Steenvis is eiwitrijk. Door het gif met hitte te bestrijden, stolt het eiwit. Hierdoor kan het gif niet verder in je bloedbaan komen. Zonder behandeling binnen een uur is een steek van een steenvis dodelijk. De Steenvis spuit gif af via de stekels op zijn rug: deze kunnen zelfs door een schoenzool heen komen.

Quiz gevorderden
Woehoe ... Gefeliciteerd!

Wat ontzettend goed gedaan! Je hebt (bijna) alle vragen goed beantwoord en dit waren echt wel moeilijke vragen. Ga met deze webpagina op je scherm naar de uitgang en je krijgt van ons een leuke attentie. We hopen dat je het leuk vond om mee te doen!
Wat jammer

Dit was ook wel echt de allermoeilijkste quiz! Misschien was je er nog niet aan toe. De meeste antwoorden kun je terugvinden in de informatie in het Zee Aquarium. Kijk nog maar eens goed rond en probeer het later gewoon nog een keer. Dank je wel voor het meedoen!

Share your Results: