For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.

Ik Accepteer

De steenvis (Synanceia verrucosa), ook bekend als de rifsteenvis, is een vleesetende vis met giftige stekels op de rug, die leeft op de zeebodem, gecamoufleerd als een steen. Er is wat onduidelijkheid over de indeling van de vis: volgens FishBase behoort de vis tot de familie Steenvissen (Synanceiidae), maar volgens ITIS valt de vis onder de familie van de Schorpioenvissen (Scorpaenidae).

Het dier komt voor in ondiep tropisch zeewater, in de Grote Oceaan en in de Indische Oceaan en ook in de Rode Zee. Het vaakst wordt de steenvis gezien bij de eilanden Réunion en Mauritius en aan de westkust van Australië.

De gemiddelde lengte van de volwassen steenvis ligt tussen de 35 en 50 centimeter. De kleur is meestal donkergroen tot bruin waardoor het dier een goede schutkleur heeft. Het voedsel van de steenvis bestaat voornamelijk uit kleine visjes en garnalen. De rugvin bevat 14 stekels met daarin een bijzonder sterk neurotoxine. Hierdoor is de steenvis de gevaarlijkste giftige vis: het gif veroorzaakt zeer hevige pijn die ervoor kan zorgen dat iemand die gestoken is in een shock kan raken, of deels verlamd.  Zonder medische hulp is het zelfs mogelijk dat de steek van de steenvis binnen een paar uur fataal is. Het gif kan onschadelijk worden gemaakt door warmte, daarom wordt een slachtoffer van een steenvissteek vaak in een heet bad gelegd.

Desondanks vinden wij het mooi om jullie de Steenvis te kunnen laten zien. Het vlees is eetbaar en is in Hongkong een echte delicatesse.

Delen is lief