For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.

Ik Accepteer

Verpleegsterhaaien (Ginglymostomatidae) vormen een familie van haaien uit de orde van de Bakerhaaien (Orectolobiformes). Ze worden voornamelijk in ondiepe, tropische en subtropische wateren in het westen van de Atlantische en het oosten van de Stille Oceaan aangetroffen.

De familie omvat drie geslachten met in elk geslacht één soort. De zandtijgerhaai (orde Lamniformes) is beslist niet verwant aan deze groep, maar zijn naam wordt soms uit het Engels vertaald als grijze verpleegsterhaai (grey nurse shark).

Het zijn nachtdieren, waarbij ze overdag in grote inactieve groepen van maximaal 40 soortgenoten leven. ‘s Nachts zijn de dieren solitair en zoeken ze op de bodem naar voedsel. Ze eten voornamelijk macrofauna zoals kreeftachtigen, week- en manteldieren, maar ook andere vissen, zoals pijlstaartroggen.

Verpleegsterhaaien maken gebruik van slapende vissen die anders te snel zouden zijn om te kunnen vangen.

Ze paren vanaf eind juni tot eind juli en zijn levendbarend. De draagtijd is zes maanden en er worden 30 tot 40 jongen gebaard per keer. De vrouwtjes hebben vervolgens 18 maanden nodig om nieuwe eitjes te produceren.

Haaien uit deze familie vallen gewoonlijk alleen mensen aan wanneer ze direct door hun bedreigd, dus uitgelokt, worden.

Delen is lief