Wij feliciteren Selma met haar verjaardag. 2 jaar maar liefst! Oktober 2016 kwamen Selma en Ronja uit Denemarken naar het Zee Aquarium.

Zeehonden lijken honkvast te zijn en keren meestal terug naar dezelfde rustplaats. Sommige dieren zijn echter zwervers, en kunnen voor een langere periode wegblijven. De zeehonden rusten vaak in grote gemengde groepen, die uit tot wel 1.000 dieren kunnen bestaan. In het water zijn ze vaak echter alleen.Mannetjes worden maximaal 26 jaar oud, vrouwtjes 32 jaar.

Vroeger kwamen zeehonden zo veel voor in de Waddenzee dat er op ze gejaagd werd. Aan het eind van de 20e eeuw waren er slechts een duizendtal geteld. Goede bescherming resulteerde in een toename en in 2001 telde men er weer ruim 3.500. De teruggang was waarschijnlijk te wijten aan watervervuiling of te veel zware metalen en/of chloorkoolwaterstoffen in hun dagelijks voedsel, de vis. Het is ook mogelijk dat de verstoring door te veel recreatie een rol heeft gespeeld.

Een belangrijke doodsoorzaak was een epidemie van het Phocine distemper virus in 1988, waaraan ongeveer zestig procent van de totale populatie in Noordwest-Europa stierf. De toename doet vermoeden dat de maatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. Behalve in Nederland zijn de dieren ook volledig beschermd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Zweden.

Huilers, door hun moeder verlaten jonge zeehonden, worden in Nederland opgevangen in zeehondencrèches in Ecomare (Texel) en Pieterburen (provincie Groningen), A Seal (Stellendam, provincie Zuid-Holland).

Behalve in de Waddenzee komen de zeehonden ook voor in Zeeland, vooral in de Oosterschelde en de Westerschelde. Deze populatie is veel minder talrijk dan die uit de Waddenzee en bestaat uit ongeveer 200 exemplaren.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Zo kwamen Selma en Ronja aan in oktober 2016

Zeehond Selma is vandaag, de langste dag van het jaar, 2 jaar! Hiep Hiep Hoera!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Ik Accepteer

 

Delen is lief